Rut-avdrag

RUT-avdraget har gjort det möjligt för fler människor att få hjälp med hushållsnära tjänster. Avdraget kan användas i många olika situationer, men vanligast är i samband med anlitande av städtjänster.

Med hjälp av RUT-avdraget kan du sänka dina kostnader för städningen och på så sätt spara pengar, samtidigt som du får den hjälp som du behöver.

Kort och gott kan man säga att RUT-avdraget är ett skatteavdrag som tilldelas alla privatpersoner i Sverige och som kan användas i samband med städning. F

ör att du ska få tillgång till avdraget gäller det att du uppfyller vissa villkor. Avdraget kan inte användas av företag och inte heller av bostadsrättsföreningar, utan är alltså uteslutande till privatpersoner.

Hur mycket avdrag kan man få?

RUT-avdrag är något som du kan få tillgång till årligen. Det betyder att avdraget förnyas varje år. Det sammanlagda årsbeloppet ligger på 50.000 kronor per person. Om ni är flera som bor i samma hushåll och som uppfyller kraven har ni möjlighet att nyttja alla personers avdrag för hushållsnära tjänster.

Även om du får 50.000 kronor att använda dig av betyder det inte att du kan avstå helt från att betala en faktura genom att använda RUT-pengarna.

Det du däremot kan använda RUT-avdraget till är att reducera dina kostnader med 50 %. Om en städning kostar 1000 kronor behöver du alltså endast betala 500 kronor, förutsatt att du uppfyller villkoren och att du har avdrag kvar att använda.

Observera att RUT-avdraget och ROT-avdraget är sammanslaget. Det betyder att du får ett gemensamt belopp på 50.000 kronor som kan användas i båda sammanhangen.

ROT-avdraget nyttjas när du anlitar en hantverkare, t.ex. i samband med en renovering. Om du vet med dig att du har använt dig av ROT-avdraget under året kan det vara en god idé att först kontrollera hur mycket du har kvar.

Regler för RUT-avdrag

Vad är det då för regler som man måste uppfylla för att få rätt till RUT-avdrag? Till att börja med gäller det att du är minst 18 år och att städningen utförs i en bostad som du står skriven på.

Du behöver inte stå som ägare på bostaden, utan du behöver bara se till att du är folkbokförd på adressen. Utöver detta gäller det att du har beställt en tjänst som är RUT-berättigad och att du har betalat tillräckligt mycket skatt under det föregående inkomståret.

Är du osäker på om du har rätt till att använda dig av RUT-avdraget är det alltid bäst att kontakta Skatteverket. Hos Skatteverket får du information om vilka regler som gäller och kan också få hjälp att kontrollera om du har rätt till RUT eller hur mycket avdrag som du har kvar.

Vem sköter avdraget?

När du anlitar en städfirma för städtjänster behöver du själv inte oroa dig för RUT-avdraget. Här är det nämligen företaget som kommer att sköta hela kontakten och processen med Skatteverket, vilket naturligtvis gör det mycket enklare och smidigare för kunden.

Det enda som krävs för att företaget ska kunna registrera att du vill använda avdraget är att du lämnar ditt personnummer. Detta sker vanligtvis i samband med bokning.

När städningen är slutförd får du hem en faktura på uppdraget. Fakturan är då redan reducerad och klar.

Du behöver endast betala in det belopp som står angivet efter RUT-avdraget. Skulle det vara så att ditt avdrag får avslag, t.ex. om du inte har RUT kvar att nyttja, så kommer fakturan att vara på det totala beloppet.

Det är företagets plikt att se till så reduceringen sker, men det är kundens uppgift att säkerställa om RUT-avdraget är tillgängligt för denna.

Vilka tjänster tillåter RUT-avdrag?

För att du ska kunna använda dig av RUT-avdraget gäller det att du bokar en tjänst som också är RUT-berättigad.

Exempel på sådana tjänster är bland annat flyttstädning, storstädning, hemstädning och fönsterputs. Hemstädning är ett mycket brett begrepp som innefattar många olika typer av städningsmoment.

Det kan vara allt från att enbart rengöra golven, till att städa köksluckor, damma fria ytor eller rengöra hemmet från topp till tå. Hemstädning är alltså ett begrepp som används för att beskriva städning i det vardagliga hemmet.

Obs! Anlitar du kontorsstädning eller trappstädning har du inte rätt att använda dig av RUT-avdraget. Som företagare eller bostadsrättsförening kan du dock räkna bort momsen istället.

Vanliga frågor med svar

  1. Hur mycket kan man göra avdrag på?

    Du kan som mest göra avdrag på 50.000kr per person och per år.

  2. Vem sköter Rut-avdraget?

    Det gör städfirman som du anlitar. Som kund betalar du bara halva beloppet och resten betalas ut till företaget av Svenska staten.

  3. Var kan jag läsa mer om Rut-avdrag?

    Besök Skatteverkets hemsida om Rut-avdrag här för mer info.